Dertig voetbalvelden met zonnepanelen in Oost-Deurningen? ‘Dat nooit’, zeggen de bewoners

DEURNINGEN/OLDENZAAL - Een zonnepark ter grootte van 20 hectare in het buitengebied van Oost-Deurningen? De bewoners en ondernemers in dat gebied zien dat absoluut niet zitten. Reden voor de Stichting Oost-Deurningen om na de vakantie stevig aan de bel te trekken bij de politiek in Oldenzaal en Dinkelland.

Vooruitlopend op die gesprekken met de politieke partijen gaven de verontruste buurtbewoners zaterdag al een duidelijk signaal af. Aan de Reininksweg werd zaterdagmiddag als eerste een groot spandoek met een niet te missen boodschap geplaatst: ‘Zonnepark? …niet hier!’ Fons Seiger en agrariër Gerard Spekhorst maken beide deel uit van de werkgroep die met deze actie de strijd aanbindt tegen de aanleg van megazonneparken in Oost-Deurningen. 

Commerciële bedrijven, met name Kronos dat al een zonnepark bouwde in het buitengebied van Overdinkel, zijn al een tijdje bezig met het benaderen van grondeigenaren in Deurningen. 

Spekhorst had vorig najaar al een vertegenwoordiger van zo’n bedrijf aan de keukentafel zitten. Toen Seiger dit voorjaar hoorde dat er van alles speelde, maakte hij een rondgang langs ondernemers in het betreffende gebied. Zo werd hem duidelijk dat tien agrariërs tussen ‘Gammelke en het vliegveld’ een ‘zogenaamd aantrekkelijk’ aanbod was gedaan om agrarische grond beschikbaar te stellen voor de plaatsing van zonnepanelen. „Wat ze er niet bij hebben verteld is hoe deze inkomsten worden belast.”

Koppen bij elkaar

Voor Oldenzaal is sprake van een zoekgebied van 20 hectare (desnoods 2x 10 hectare) wat neerkomt op een oppervlakte van 30 voetbalvelden. „Pas dan wordt het rendabel”, weten Spekhorst en Seiger. Omdat Kronos al enkele percelen had ingevuld, werden de koppen bij elkaar gestoken. Uiteindelijk besloten de agrariërs die benaderd waren door Kronos en soortgelijke bedrijven alle tien hun grond niet af te staan. De komst van een groot zonnepark zou betekenen dat er geen structuurverbetering meer mogelijk is voor de agrarische ondernemers. Wat volgens Seiger ook zeker meespeelt, is het feit dat geen enkele boer staat te juichen bij de gedachte dat er na beëindiging van zijn bedrijf honderden zonnepanelen op zijn land worden geplaatst.

De oplossing van het probleem kost vele miljarden. Tennet kan dat niet oplossen en Mark Rutte ook niet

Fons Seiger, woordvoerder Stichting Oost-Deurningen

De stichting is niet tegen zonnepanelen, maar ziet die liever geplaatst op woningen, schuren en bedrijfspanden. Om een zonnepark in Oost-Deurningen te kunnen aanleggen, zou een 4,5 kilometer lange kabel richting Rossum moeten worden aangelegd. „De transportcapaciteit wordt namelijk volledig opgesoupeerd door een zonnepark. Alle duurzame initiatieven van particulieren in dit gebied zijn dan voor niks. De oplossing van dat probleem kost vele miljarden. Tennet kan dat niet oplossen en Mark Rutte ook niet.”

Harmonie in het gebied

Het steekt de actievoerders dat de duurzame subsidies nu ‘opgeslokt’ worden door bedrijven als Kronos. Zij vinden dat de subsidies ingezet moeten worden om particulieren te verleiden tot de plaatsing van zonnepanelen op het eigen dak. Seiger: „Wij zien dit niet zitten. Na de vakantie gaan we de fracties aanschrijven. Ze moeten hier beleid op maken. Maar ook inzien  dat het netwerk dit niet aankan en dat het hier al vol is. Hier is nog harmonie in het gebied en heb je nog natuur  waar mensen op afkomen.”